Gå til indhold
Sørgelige sange kan være nøglen til en glad køretur

Blogindlæg -

Sørgelige sange kan være nøglen til en glad køretur

Sange, der lyder sørgelige, berører dystre temaer, eller er melankolske som "Sorry" med Justin Bieber, "The Winner Takes it All" med Abba, "Mr. Brightside" af The Killers, ”Back to Black" med Amy Winehouse eller "Everybody's Changing" med Keane, kan faktisk starte din dag med et energiboost, der stadig har virkning op til to timer senere.

Dette er blandt andet resultaterne af en ny undersøgelse, lavet i samarbejde med Spotify og New York University, som har undersøgt, hvilken indvirkning spillelister i biler har på mennesker. 

Alle sangene har det til fælles, at de både har et beat og en melankolsk melodi. Forskningen viste, at for nogle mennesker er disse fællestræk med til at gøre deres spillelister perfekte til deres daglige køretur.

"For mange billister kan planlægning af køreturen i høj grad også omhandle udvælgelse af den musik, der skal høres, når man besøger familie eller pendler til og fra arbejde”, sagde Marcel Breker, som er en af Fords lydingeniører. "Med introduktionen af den helt nye Fiesta, med B&O PLAY audiosystem, ønskede vi bedre at kunne forstå, hvordan musikvalget kunne påvirke humør - ikke kun på selve køreturen, men også i de følgende timer".

Forskere har identificeret to centrale egenskaber ved musikken, der arbejder sammen for at skabe humøret. "Energi" driver sangen med takt og tempo, og den følelsesmæssige betydning beskriver dybden, og følelsen af et musiknummer. Sammen kan disse elementer være med til at skabe glæde ved selv den mest kedelige køretur. 

I undersøgelsen lyttede testpersoner fra Frankrig, Tyskland, Italien, Spanien og England til omhyggelige sammensatte spillelister med forskellige kombinationer af "energi" og følelsesmæssige betydninger. Chaufførens humør blev identificeret ved hjælp af spørgeskemaer lige før og lige efter køreturen, samt ved timeintervaller på køreturen til og fra arbejde.

"Musik med et højt energiniveau efterlod vores testpersoner med følelsen af at være klar til dagen," sagde Amy Belfi, en kognitiv neuroforsker fra New York University, som er ekspert på musikkens effekter på hjernen. "Det, der var særligt spændende var, at "glade" sange, ikke var de eneste, der kunne have en opløftende effekt – sangene kunne lige så godt være sørgelige og melankolske. Faktisk kan "sørgelige" sange få os til at føle os godt tilpas. De kan for eksempel minde os om vanskelige oplevelser, som vi har overvundet og lært af”.

"I dette eksperiment fokuserede vi på, hvordan "energi" og følelsesmæssig betydning kunne påvirke stemningen hos testpersonen hele dagen", sagde Spotifys Koppel Verma, som var rådgiver på forskningsprojektet. "Undersøgelsen viste også, at det ikke kun er energiske ”glade” popsange, der virker bedst om morgenen. Faktisk, da vi analyserede vores eksisterende spillelister, fandt vi ud af, at mange af dem indeholdt et stort antal sange med melankolske melodier. Dette er et vigtigt resultat, fordi tidligere forskning har vist os, at køreturen til og fra arbejde er en vigtig periode - nu kan vi bruge vores data til at hjælpe med at sætte tonen for den kommende dag".

Emner

Kategorier

Kontakt

Lene Dahlquist

Lene Dahlquist

Pressekontakt Comm. & Public Affairs manager, Ford of Denmark & Head of Nordic Communication & PA, Ford of Europe Pressekontakt i relation til Ford Motor Company Danmark samt overordnet Nordisk ansvar 43480620

Relateret materiale

Ford i Danmark

Ford Motor Company Danmark ligger i Ballerup og består af ca. 50 engagerede medarbejdere. Ford er en global og dynamisk organisation, hvor udadvendthed og tæt samarbejde med forhandlere, værksteder og partnere har højeste prioritet.

Vi er stolte af vores biler, som blandt andet er kendt for deres klasseledende køreegenskaber, dynamiske design og nyeste teknologier.

Ford Motor Company
Borupvang 1
DK-2750 Ballerup
Danmark