Gå til indhold
Hollandsk par kører verden rundt i en Ford T fra 1915 – 80.000 kilometer og rejsen fortsætter

Nyhed -

Hollandsk par kører verden rundt i en Ford T fra 1915 – 80.000 kilometer og rejsen fortsætter

Ford T viste sit værd mellem 1908 og 1927. I den periode blev den første masseproducerede bil fremstillet i mere end 15 millioner eksemplarer. Selv om Ford T i dag er en veteranbil fra en glorværdig tid, kan den solide bil med kælenavnet Tin Lizzie stadig imponere – det kan den version, som et hollandsk par siden 2012 har kørt verden tynd i, sandelig også. Forskellige etaper har ført parret ud på en mere end 80.000 km lang rejse, der langt fra er slut

Den satte verden på hjul, og nu gør den det igen. Alle tiders revolutionerende bil, Ford T, den første bil i verden, der blev produceret på et samlebånd (det gjorde den fra 1908), ændrede opfattelsen og udbredelsen af bilen, og her i 2016 er den i fuld gang med at omfavne verden.

I hænderne på det hollandske ægtepar Dirk og Trudy Regter har en Ford T fra 1915 siden sommeren 2012 været på en episk rejse, som ingen Ford T før den. Regter-parret har sat sig for at krydse verden på kryds og tværs, og selv efter de første 80.000 kilometer står kilometertælleren ikke stille.

På kun 180 dage kørte ægteparret fra deres hjemby Edam i Holland gennem Europa og Afrika til Cape Town i Sydafrika. Det er en tur på 22.000 kilometer. Turen er imponerende selv i en moderne bil, så at det foregår i en mere end 100 år gammel bil siger noget om ægteparrets og bilens evner og styrker.

Kun dækkene er ikke som i 1915 

Ægteparret Regter har ejet deres Ford T med 3-liters benzinmotor siden 1997, og den er forbløffende tæt på den original, der i 1915 rullede af samlebåndet. Måske endnu mere bemærkelsesværdigt er det, at det eneste Regter-parret har ændret på deres Tin Lizzie, er dækkene; træhjulene er dækket af større dæk, der giver en mere langtursvenlig affjedring. Dækkene slides noget hurtigere end dem, vi kender fra en moderne bil – på gode veje holder de cirka 15.000 km, men er vejene i dårlig stand, som de kan være det i Afrika og Sydamerika, skal de skiftes meget oftere.

Der er ingen tvivl om, at Ford T er en solid bil, men en anden grund til at bilen blev en så voldsom succes, er, hvor nem den er at reparere og skifte dele på. Det nyder Dirk og Trudy Regter godt af på den lange og uforudsigelige rejse.

”På vej gennem Afrika var vi nødt til at svejse et ødelagt forhjul hos en lokal smed. Jeg har hænderne skruet godt på, og vi kommer langt med en skruetrækker, en hammer, kraftig tape og spændebånd,” fortæller Dirk Regter.

Til gavn for SOS Børnebyerne
Den anden etape af den verdensomspændende tur gik i 2013 gennem 22 stater i USA og Canada, endnu en tur på 180 dage, men denne gang med hele 28.000 km tilbagelagt. Året efter fortsatte parret ud på endnu en rejse på 180 dage, denne gang 26.000 km gennem Sydamerika. 

Parret stopper ikke efter de første 80.000 km i deres Ford T, for idéen med turen er ikke bare en personlig udfordring, men at hjælpe mennesker i nød. Undervejs på turen besøger og støtter de to eventyrer forskellige projekter under den internationale børnehjælpsorganisation SOS Børnebyerne.

Planerne for den næste del af rejsen er allerede i støbeskeen, og Dirk og Trudy Regter starter allerede deres Ford T op igen her i 2016, og målet over de næste to år er at køre veteranbilen gennem New Zealand, Australien, Indonesien og Indien – over Himalaya til Kina, gennem Mongoliet og tilbage til Holland gennem Centraleuropa.

Hvordan de første mange kilometer har været, på godt og ondt, fortæller Dirk Regter i denne YouTube-video: 

Ford T og den danske forbindelse
Regter-parrets Ford T er som sagt én ud af hele 15 millioner producerede. Den gamle Ford blev ikke kun produceret i USA, men også i bl.a. Tyskland, Irland, Spanien, England – og Danmark. Ford i Danmark er et af ældste datterselskaber, og det blev etableret allerede i 1919 for at samle og sælge Ford T. 

Den første fabrik åbnede samme år på Nørrebro i København, men i 1924 var pladsen for trang, og en ny fabrik blev opført i Sydhavnen. Her blev Ford T fremstillet til salg i hele Skandinavien og Nordeuropa frem til 1927, hvor den nye Ford A tog over. I alt blev der produceret 325.482 Ford-biler i Danmark i perioden 1919-1965.

# # #

Følg Ford på PressecenterFacebookFord.dk

Foto og mere information findes på Ford Danmark pressecenter:
http://www.mynewsdesk.com/dk/pressroom/ford-motor-company

# # #

Related links

Emner

Kategorier

Kontakt

Lene Dahlquist

Lene Dahlquist

Pressekontakt Comm. & Public Affairs manager, Ford of Denmark & Head of Nordic Communication & PA, Ford of Europe Pressekontakt i relation til Ford Motor Company Danmark samt overordnet Nordisk ansvar 43480620

Relateret materiale

Ford i Danmark

Ford Motor Company Danmark ligger i Ballerup og består af ca. 50 engagerede medarbejdere. Ford er en global og dynamisk organisation, hvor udadvendthed og tæt samarbejde med forhandlere, værksteder og partnere har højeste prioritet.

Vi er stolte af vores biler, som blandt andet er kendt for deres klasseledende køreegenskaber, dynamiske design og nyeste teknologier.

Ford Motor Company
Borupvang 1
DK-2750 Ballerup
Danmark