Gå til indhold
Unge i sommervarmen – en dårlig kombination i trafikken

Pressemeddelelse -

Unge i sommervarmen – en dårlig kombination i trafikken

Med varmen, solen og de lange sommeraftener kommer vovemodet og de dårlige vaner. Unge mellem 18 og 24 år påvirkes i høj grad af sommeren, og det fører til en stærk stigning i antallet af alvorlige trafikuheld for aldersgruppen på den årstid. Ford ønsker med sit gratis kørekursus rettet netop mod de unge at hjælpe med til, at både antallet af uheld og adfærden ændres – kørekurset Driving Skills for Life taler til unge på de unges præmisser, og giver dem samtidig livsvigtige redskaber

  • I EU udgør unge mellem 18 og 24 år 8 procent af befolkningen, men i 2013 tilhørte næsten 15 procent af de dræbte i EU netop denne aldersgruppe – om sommeren stiger tallet til 21 procent på grund af spontane fester, festivaler og en mere afslappet attitude generelt
  • I 2015 blev 25 unge i aldersgruppen dræbt i ulykker, der involverer motorkøretøjer på danske veje
  • En undersøgelse foretaget af Ford blandt 6.500 europæiske unge mellem 18-24 år viser, at 68 procent har et mere afslappet forhold til at køre bil om sommeren
  • Ford afholder kørekurser for unge mellem 18 og 24 år – på Driving Skills for Life lærer de unge at genkende faresignaler, at undgå distraktioner samt at vurdere trafikken

Sommer er festivalsæson over hele Europa. For mange unge betyder det ikke kun hygge med vennerne, store musikoplevelser og masser af alkohol - det betyder også en mere risikabel adfærd, når de sætter sig bag rattet. Festivalerne ligger ofte uden for storbyernes centrum, og hvad kan det skade, hvis man har taget stoffer eller drukket lidt for mange øl, før man kører fra festivalpladsen?

Det kan skade i en uoverskuelig grad, og den risikable adfærd om sommeren kan i højere grad end noget andet tidspunkt på året føre til trafikuheld, hvor døden er den sørgelige udgang. En undersøgelse foretaget af firmaet Lightspeed GMI for Ford Europa viser, at unge mellem 18 og 24 år tager langt mere afslappet på den opgave, det er at køre bil, når sommervarmen indfinder sig. Undersøgelsen er baseret på svar fra ca. 6.500 europæiske unge*, og hele 68 procent af de unge svarede, at de har et mere afslappet og løssluppent forhold til at køre bil om sommeren.

Statistikken taler desværre sit alt for tydelige sprog. Mellem 2004 og 2013 blev mere end 62.000 unge mellem 18-24 år dræbt i den europæiske trafik i uheld, der involverer motoriserede køretøjer, og det svarer til 15 procent af alle dræbte. I sommermånederne trækker skyerne sammen over aldersgruppen, som solen og varmen ellers lokker frem: I sommerperioden stiger de 15 procent, som aldersgruppen står for, til hele 21 procent**.

Men ser man på aldersgruppen i forhold til den samlede befolkning, svarer denne gruppe kun til 8 procent af befolkningen – hvorfor det er næsten to gange mere sandsynligt, at man mister livet, hvis man er mellem 18 og 24 år. I Danmark er sandsynligheden samlet set lavere, lige under 1,5 gange**, men det er stadig en bekymrende overrepræsentation. I 2013 blev i alt 178 danskere dræbt i trafikuheld, og af dem var 25 mellem 18 og 24 år**.

Høj selvtillid og venner der skal imponeres

Vejene ligger åbne, når man lige har fået sit kørekort, og man ikke længere skal sidde på bagsædet og lade sig fragte rundt af sine forældre. Friheden ved selv at komme bag rattet er nærmest euforiserende, men ansvaret er også stort. Erfaringen er tilsvarende lille, og det er ofte her, det går galt. Distraktion, stoffer og alkohol, venners pres, høj musik og mange andre ting er svære for en uøvet bilist at overskue, og uopmærksomhed og overvurdering af egne kompetencer er hovedårsag til de fatale uheld blandt unge.

I undersøgelsen med de 6.500 europæiske unge svarer 93 procent, at de har egenskaber, der gør dem til gode bilister. Alligevel vurderer 54 procent af de adspurgte, at de ikke altid kører så sikkert, som de burde. Samtidig indrømmer 41 procent, at de løber en større risiko, når de kører med venner i bilen. 16 procent svarer, at de har kørt uden sele, mens hele 13 procent har sat sig bag rattet, mens de var påvirket af alkohol. At vi lever i en verden, hvor man altid skal være på og online, sætter også sit præg på besvarelserne: 43 procent har sendt SMS’er, mens de sad bag rattet, 36 procent har besvaret opkald uden et håndfrit system. Det er en sprængfarlig cocktail, som altså især om sommeren sætter sit uhyggelige præg på ulykkesstatistikkerne.

I forbindelse med undersøgelsen har Ford lavet en kort film, New! The Inflatable Grown Up, der som en reklame med et stort glimt i øjet gør opmærksom på problematikken omkring unges mere risikable kørestil om sommeren.

”Sommeren er det perfekte tidspunkt til at nyde den frihed, det giver at køre bil, og det er en lige så stor del af det at være ung, som det var for tidligere generationer. Men alt for mange unge dør stadig i bilulykker forårsaget af en kombination af manglende erfaring og dårlige beslutninger,” siger Jim Graham, der er ansvarlig for Ford Driving Skills for Life.

Ford afholder kørekurset Driving Skills for Life 3. & 4. september

Fords engagement i kampen mod usikker og uforsvarlig kørsel er i konstant udvikling, og Ford vil gøre det sikkert og behageligt for folk i alle aldre at færdes på vejene. Kørekurset ”Driving Skills for Life” er Fords måde at skabe opmærksomhed omkring samt håndtere unge menneskers mangelfulde køreegenskaber og deres, til tider, alt for afslappede forhold til bilkørsel.

Ford i Danmark afholdt med stor succes Driving Skills for Life-kurset i 2015, og igen i 2016 vil Ford afholde kurset for at hjælpe unge til bedre at kunne overskue og forstå bilkørsel og mulige farer. Kurset lærer de unge at genkende farer, at vurdere bilens fart og placering på vejen, men også hvordan det kan være livsfarligt at tage en selfie bag rattet. To særligt udviklede dragter,Drunk Driving Suit og Drug Driving Suit, som simulerer den påvirkning man er under, hvis man sætter sig bag rattet under påvirkning af henholdsvis alkohol og stoffer, viser de unge, hvor forvrænget verden kan se ud – og hvor meget sværere det er at vurdere og navigere.

I år bliver Driving Skills for Life afholdt på Sjællandsringen d. 3. & 4. september. Kurset er gratis, og du kan læse mere og melde dig eller et ungt menneske til kurset her.

I slutningen af 2016 vil mere end 20.000 europæiske unge fra 13 lande have været gennem Fords kursus Driving Skills For Life.

*Undersøgelsens resultater er baseret på svar fra 6.500 unge europæere, foretaget i Storbritannien, Frankrig, Italien, Spanien og Tyskland i juni 2016. Undersøgelsen er foretaget af Lightspeed GMI, en globalt orienteret organisation.

**European Road Safety Observatory 2004-13: http://ec.europa.eu/transport/road_safety/pdf/statistics/dacota/bfs2015_young_people.pdf

# # #

Følg Ford på PressecenterFacebookFord.dk

Foto og mere information findes på Ford Danmark pressecenter:
http://www.mynewsdesk.com/dk/pressroom/ford-motor-company

# # #

Related links

Emner

Kategorier


About Ford Motor Company
Ford Motor Company is a global automotive and mobility company based in Dearborn, Michigan. With about 201,000 employees and 67 plants worldwide, the company’s core business includes designing, manufacturing, marketing, financing and servicing a full line of Ford cars, trucks, SUVs and electrified vehicles, as well as Lincoln luxury vehicles. At the same time, Ford is aggressively pursuing emerging opportunities through Ford Smart Mobility, the company’s plan to be a leader in connectivity, mobility, autonomous vehicles, the customer experience and data and analytics. The company provides financial services through Ford Motor Credit Company. For more information regarding Ford and its products worldwide or Ford Motor Credit Company, visitwww.corporate.ford.com.

Ford of Europe is responsible for producing, selling and servicing Ford brand vehicles in 50 individual markets and employs approximately 53,000 employees at its wholly owned facilities and approximately 68,000 people when joint ventures and unconsolidated businesses are included. In addition to Ford Motor Credit Company, Ford Europe operations include Ford Customer Service Division and 24 manufacturing facilities (16 wholly owned or consolidated joint venture facilities and 8 unconsolidated joint venture facilities). The first Ford cars were shipped to Europe in 1903 – the same year Ford Motor Company was founded. European production started in 1911.

Kontakt

Lene Dahlquist

Lene Dahlquist

Pressekontakt Comm. & Public Affairs manager, Ford of Denmark & Head of Nordic Communication & PA, Ford of Europe Pressekontakt i relation til Ford Motor Company Danmark samt overordnet Nordisk ansvar 43480620

Relateret materiale

Ford i Danmark

Ford Motor Company Danmark ligger i Ballerup og består af ca. 50 engagerede medarbejdere. Ford er en global og dynamisk organisation, hvor udadvendthed og tæt samarbejde med forhandlere, værksteder og partnere har højeste prioritet.

Vi er stolte af vores biler, som blandt andet er kendt for deres klasseledende køreegenskaber, dynamiske design og nyeste teknologier.

Ford Motor Company
Borupvang 1
DK-2750 Ballerup
Danmark