Gå til indhold
Er du bange for mørke?

Blogindlæg -

Er du bange for mørke?

Ny teknologi fra Ford hjælper dig med at se fodgængere i mørket.

Det er ikke kun børn der er bange for mørke. Vi voksne kan også være bange. Nogle foretrækker at sove med lyset tændt, andre er bekymret for at køre om natten.

Eksperter mener, at vores frygt for mørke kan ledes helt tilbage til vore huleboende forfædre, hvor der var en reel risiko for at blive angrebet af rovdyr i mørket. I dag påvirkes vi bag rattet i stedet.

Bekymringer for natteblindhed og frygten for at ramme nogen – eller noget – topper i en ny undersøgelse, iværksat af Ford. Men nu er der en løsning. Ford introducerer en ny teknologi, der kan opdage fodgængere om natten og automatisk bremse, hvis føreren ikke reagerer på bilens advarsler. 

”Vi ved, at mange bilister bliver stressede og nervøse af, at køre om natten. I byerne frygter bilister især, at en fodgænger pludselig træder ud på vejen uden at de kan nå at reagere,” fortæller Gregor Allexi, Active Safety Engineer ved Ford Europa. ”Vi har udviklet et genkendelsessystem der identificerer fodgængere der allerede er – eller er i færd med – at gå ud på vejen.” 

I en rundspørge med over 6000 bilister i Europa fortæller 81 procent, at de er bange for at køre i mørke. Blandt kvinder er det 87 procent. Mere end halvdelen af de adspurgte mener at dårligt nattesyn er årsag til stress. En ud af fem adspurgte er bange for at ramme en fodgænger – og en ud af tre er nervøse for, at blive involveret i et uheld. 

Hvordan virker det? 

Fodgænger-genkendelsessystemet indhenter informationer fra en radar i bilens for-kofanger og et kamera monteret øverst i forruden. En database med ”fodgænger-figurer” gør systemet i stand til at skelne mellem træer, vejskilte og mennesker. Kameraet leverer mere end 30 billeder i sekundet – det er hurtigere end en biografprojektor. Et vidvinkelkamera og en video med live-feed gør systemet i stand til at opfange fodgængere – selv i ringe lys. 

Hvis systemet opfanger en risiko for sammenstød med en fodgænger, giver det advarselssignaler til føreren. Hvis ikke føreren reagerer, bremser systemet automatisk bilen.

Indtil det nye system kommer på Fords modeller, er her fem simple tricks der kan gøre din nattekørsel tryggere:

  • Sørg for at vinduer og spejle er rene og fri for is og kondens
  • Rengør alle udvendige lygter – tjek at de virker og hav ekstra pærer i bilen
  • Hav fjernlys tændt på ubelyste veje – nedjuster ved modkørende trafik
  • Undgå at køre når du er træt – og ikke mere end to timer ad gangen uden en pause
  • Planlæg regelmæssige aftaler ved din optiker for at tjekke dit syn

Emner

Kategorier

Kontakt

Lene Dahlquist

Lene Dahlquist

Pressekontakt Comm. & Public Affairs manager, Ford of Denmark & Head of Nordic Communication & PA, Ford of Europe Pressekontakt i relation til Ford Motor Company Danmark samt overordnet Nordisk ansvar 43480620

Relateret materiale

Ford i Danmark

Ford Motor Company Danmark ligger i Ballerup og består af ca. 50 engagerede medarbejdere. Ford er en global og dynamisk organisation, hvor udadvendthed og tæt samarbejde med forhandlere, værksteder og partnere har højeste prioritet.

Vi er stolte af vores biler, som blandt andet er kendt for deres klasseledende køreegenskaber, dynamiske design og nyeste teknologier.

Ford Motor Company
Borupvang 1
DK-2750 Ballerup
Danmark