Gå til indhold
Er du en zombie bag rattet?

Pressemeddelelse -

Er du en zombie bag rattet?

Mange råber heldigvis vagt i gevær, hvis de ser en ven eller bekendt fumle med bilnøglerne efter en våd aften. Men hvordan forholder det sig, hvis man insisterer på at køre i udmattet tilstand efter en lang dag?

Udmattelse er en afgørende faktor i op til hvert femte trafiksammenstød. Ifølge eksperter kan det at holde sig vågen i mere end 18 timer ad gangen faktisk forringe køreevnen i sådan en grad, at det svarer til at køre spirituspåvirket.

For at sætte fokus på problemet har Ford udviklet en særlig søvndragt, der simulerer den hæmmende effekt, udmattelse kan have på kroppen og køreevnen. Trafikulykker er nemlig den hyppigste dødsårsag blandt unge mennesker, og derfor vil Ford inkorporere søvndragten i Driving Skills For Life – Fords globale kørekursus for unge mellem 18 og 24 år.

“Hvis du er udmattet bag rattet, risikerer du at køre som en zombie og være til fare for både dig selv og andre,” forklarer dr. Gundolf Meyer-Hentschel, administrerende direktør for Meyer-Hentschel Institut, som har udviklet søvndragten. ”Unge voksne udsætter ofte sig selv for søvnmangel – de holder sig vågne længe for at kunne jonglere et travlt liv med sociale aktiviteter, lange arbejdsdage og studier.”

Søvndragten består af særlige briller, der simulerer ekstrem udmattelse, herunder især den såkaldte sekundsøvn – en ukontrollérbar træthedsrespons, der medfører tunge øjenlåg, spjæt med kroppen og et nikkende hoved, som gør, at bilisten reelt er væk bag rattet i 10 sekunder eller længere.

Udmattelsesbrillerne er forbundet til en smartphone-app, der er indstillet til at efterligne en sovende hjerne, som lukker ned for synet – først i et halvt sekund ad gangen, derefter i længere perioder ad gangen. Resten af søvndragten består af en hat, en vest og arm- og ankelvægte med en samlet vægt på 18 kg. Tilsammen giver de et simuleret indblik i, hvor hæmmende en effekt udmattelse kan have på køreevnen.

“Vi var fast besluttet på at belyse udmattet kørsel, og her viser vores søvndragt sig som den ideelle demonstration,” udtaler Jim Graham, ansvarlig for Fords Driving Skills For Life. ”Mange har været taknemlige for, at en ven eller familiemedlem har meldt sig som chauffør ved særlige lejligheder. Men at de ikke har drukket, betyder ikke nødvendigvis, at de er egnet til at sidde bag rattet, hvis de for eksempel er udmattede efter en lang aften.”

Hvis man er for træt til at køre, anbefaler dr. Gundolf Meyer-Hentschel, at man holder ind til siden, indtager en koffeinholdig drik og tager en powernap på 20 minutter, så man kan vågne op til forfrisket køredåd.

Fords Driving Skills For Life er også blevet afholdt i Danmark. Læs meget mere om initiativet på https://www.drivingskillsforlife.dk/.

# # #

Følg Ford på PressecenterFacebookFord.dk

Foto og mere information findes på Ford Danmarks pressecenter: http://www.mynewsdesk.com/dk/pressroom/ford-motor-company

# # #

Emner

Kategorier


About Ford Motor Company

Ford Motor Company is a global company based in Dearborn, Michigan. The company designs, manufactures, markets and services a full line of Ford cars, trucks, SUVs, electrified vehicles and Lincoln luxury vehicles, provides financial services through Ford Motor Credit Company and is pursuing leadership positions in electrification, autonomous vehicles and mobility solutions. Ford employs approximately 200,000 people worldwide. For more information regarding Ford, its products and Ford Motor Credit Company, please visit www.corporate.ford.com.

Ford of Europe is responsible for producing, selling and servicing Ford brand vehicles in 50 individual markets and employs approximately 53,000 employees at its wholly owned facilities and approximately 68,000 people when joint ventures and unconsolidated businesses are included. In addition to Ford Motor Credit Company, Ford Europe operations include Ford Customer Service Division and 24 manufacturing facilities (16 wholly owned or consolidated joint venture facilities and eight unconsolidated joint venture facilities). The first Ford cars were shipped to Europe in 1903 – the same year Ford Motor Company was founded. European production started in 1911.

Relateret materiale

Ford i Danmark

Ford Motor Company Danmark ligger i Ballerup og består af ca. 50 engagerede medarbejdere. Ford er en global og dynamisk organisation, hvor udadvendthed og tæt samarbejde med forhandlere, værksteder og partnere har højeste prioritet.

Vi er stolte af vores biler, som blandt andet er kendt for deres klasseledende køreegenskaber, dynamiske design og nyeste teknologier.

Ford Motor Company
Borupvang 1
DK-2750 Ballerup
Sweden